44. letní tábor Albatros 2025, termín konání je od 12. července do 26. července na tábořišti mezi Strašicemi a Zvotoky

středa 25. března 2020

Ahoj, vy teda pořád moc nepíšete, doufám, že zítra to bude lepší! Řeknu vám, je tady pěkná zima, ducha by ven nevyhnal! Tak jsem si vzpomněl, jak si vždycky v létě, když tu jste, zalezu večer na pec, a nahřejvám se pěkně na celý zbytek roku. A když už jsem byl v tom vzpomínání, taky jsem si vzpomněl, jak jste jeden rok pekli housky... a koláče! To byla lahoda! Vždycky jsem si uďoubnul. chichi.
No ale nejsem jen zas jen takovej ňákej ducháček, jsem pořádnej duch, takže, to budete koukat, jsem si housky upekl, protože si pamatuju ten recept, podle kterého jste to dělali. Nemůžu teda fotit, nemám foťák a ani mobil, bohužel, ale umím sem pinknout fotku vašich houstiček:

Ježiš, jak já si na nich tenkrát pochutnal! ještě že jste je neměli spočítaný :-)
Úplně nejšikovnější asi nejsem, krapet jsem si popálil prsty... trochu jako ta paní tady

ale nakonec jsou houstičky pečené, sedím tady u potoka a chroustám už třetí. Zítra si na ně možná umíchám nějakou pomazánku, ale ještě teda nevím, jakou. Máte nějaký nápad?
No a kdybyste si snad někdo nepamatoval recept na ty skvělé houstičky, já si ho teda pamatuju, a protože jsem vážně hodnej T. D., tak vám ho napíšu:

Tak. Nasypal jsem si do mísy půl kila mouky. V té jsem udělal důlek, nadrobil do toho půl kostky droždí, přisypal lžičku cukru, přidal trošku teplé vody. Pak jsem si chvilku pískal a čekal jsem, až to začne pěnit a bublat a zvedat se. Pak jsem - opatrně, abych to nehrcnul rovnou na to droždí - přilil 50 gramů rozpuštěného másla, smíchal jsem ho teda s komářím sádlem, aby mi máslo zbylo na namazání. Jestli doma nemáte komáří sádlo, dejte klidně, jaký máte. Nebo jenom to máslo. Přidal jsem jedno vejce a z druhého vejce jenom žloutek. Pak jsem přilil čtvrt litru teplého mléka - jestli vám doma mléko dochází, dejte klidně jenom vodu. A ještě jsem přisypal lžičku soli a pak už jsem jenom míchal a hnětl. Těsto jsem v míse zakryl utěrkou a šel jsem si na hoďku lítat. Pak jsem si těsto rozdělil na dvanáct kousků, ty ještě na tři dílky, a z těch jsem upletl housky. Víte jak - jako když se pletou copy. No a ty jsem namazal tím zbylým bílkem, posypal solí a mákem a strčil do trouby... no, řekl bych, že mohla být vyhřátá tak na 190 stupňů a pekl jsem je tak dvacet minut.
Pak jsem je vytáhl z trouby - teda, ten plech, co jsem je na ně dal péct, jsem vytáhl z trouby, to jsem zapomněl říct, při tom jsem si taky popálil ty prsty. A ještě jsem, než jsem je vytáhl zkusil, jestli jsou fakt pečený - normálně jsem do nich šťouchnul třískou, a když se na ni těsto nelepilo, usoudil jsem, že jsou pečený. A byly!
Jsou skvělý, fakt skvělý. A kdybyste je chtěli mít pečený ke snídani - dobře si pamatuju, že na ně v kuchyni zadělávali večer, přes noc to těsto nechali v kuchyni (víte, jaká je tady v noci zima, žejo, brrr), a ráno housky upletli a upekli. A vy jste si hned po rozcvičce pochutnávali :-)
Taaakže - jsem po večeři, poseděl jsem si u potoka... takže příprava na večerku! Vyčistit zuby a připravit si knížku na čtení!
Co čtete vy? Já vám o svém čtení povím až někdy jindy, protože už jsem fakt .... hrozně... ospalej.
Dobrou!
T. D.

4 komentáře:

  1. Pekny housky duchu, to jsi rad, ze ti tam nechavame pec, zejo. Ja si dneska vzpomnel, jak jsme meli jednou na tabore anglickou snidani, tak jsem vyprudil mamku, at jde koupit fazole v konzerve a budeme si uzivat. Je teplo, tak si to dame na balkone. Co vlastne jedi Anglicani misto housek? Asi opeceny toast. Mnam, uz se tesim.

    OdpovědětVymazat
  2. Chacha, Anonyme, zkus příště navrhnout mamce, ať ti k anglické snídani zadělá taky pořádné anglické scones, koupit tousťák, to není žádná výzva... určitě bude mít radost ;D

    OdpovědětVymazat
  3. Mamka by udelala tak leda "stones" :-), ty zlomyslnej duchu.

    OdpovědětVymazat
  4. Doufám že tábor bude.

    OdpovědětVymazat